GODIŠNJA NAGRADA ZA ZELENU GRADNJU I ODRŽIVO IZGRAĐEN OKOLIŠ

Inkasator dobio priznanje u kategoriji organizacija/institucija godine

Inkasator d.o.o. u kategoriji organizacija godine za 2023. dobio je godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš. Nagradu dodjeljuje Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava u 6 različitih kategorija. Cilj ove nagrade je istaknuti pozitivne prakse u Hrvatskoj, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivo izgrađenog okoliša. U 2023. godini provedeno je 20 investicija, a u tijeku ili je ugovoreno izvođenje 28 projekata od kojih je 9 energetski obnovljenih pročelja. Ulaganjem u energetsku obnovu višestambenih zgrada poboljšava se energetska učinkovitost, svaki projekt bez obzira na izvor financiranja mora zadovoljiti kriterije DNSH načela kao i okolišni cilj. Ovo je nagrada svih predstavnika i suvlasnika koji su se odlučili na uvođenje poboljšanja i održivog razvoja kojem teži cijeli gradski sustav. Naše zgrade su građene 60 i 70-ih te su najveći potrošači svih vrsta energije, što dovodi do značajne potrošnje i znatnih emisija CO2. Ulažu se veliki napori kako bi se ti objekti doveli u određene kategorije gdje će trošiti manje toplinske energije.

Energetskom obnovom doprinosi se ublažavanju klimatskih promjena jer je svaka obnova projektiranja i izvedena da zgrada godišnje štedi minimalno 50% primarne energije, ujedno zgrade se prilagođavaju klimatskim promjenama poboljšanjem toplinske ugodnosti te se ne povećava štetni učinak trenutačne ili očekivane buduće klime na stanare i ne nanosi se šteta za vodna tijela. Tijekom obnove nastoji se gdje je moguće prilagoditi objekte slabije pokretnim osobama izgradnjom dizala ili rampi pri čemu se promiče urbana mobilnost postavljanjem mobilnih parkirališta za bicikle, povećava se sigurnost od požara, provode se mjere za osiguravanje unutarnjih klimatskih uvjeta, mjere mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade. „Iza ove nagrade leži jedan rad koji je počeo komunikacijom prema suvlasnicima o pilot projektima vezanim za energetsku obnovu, a koji su kulminirali unatrag 3 odnosno 4 godine. U protekle dvije godine obnovljeno je preko 40 ulaza, suvlasnici su radili s vlastitim financijskim sredstvima, a u ovoj godini ugovoreno je preko 40 različitih investicijskih projekata od toga ih je 18 obnova pročelja, bez obnova koje idu u sufinanciranje sredstvima od strane Europske unije. U ovoj godini prema svim pokazateljima preteći ćemo 2022. godinu, koja je bila rekordna, sve ostale investicije odnose se na toplinske obnove i na rekonstrukcije krovišta koje su prvi korak u energetskoj obnovi. To su investicije gdje su se suvlasnici odlučili raditi obnove u različitim fazama. Osim navedenih velikih i vidljivih projekata, u sklopu energetske učinkovitosti radilo se na ugradnji internih vodomjera, koje je prije 6 godina pokrenuo i poticao Grad Karlovac, pri čemu je cilj bio suvlasnike motivirati da i na taj način reguliraju potrošnju pitke vode. Radilo se na modernizaciji i automatizaciji toplinskih podstanica i automatizaciji zajedničke javne rasvjete te ostalih drugih projekata koji mogu i utječu na energetsku učinkovitost jedne zgrade“ istaknula je direktorica Barberić.

„Grad Karlovac već dugi niz godina radi na stvaranju cjelovitog sustava održivog razvoja te se maksimalno koriste sredstva europskih fondova pri čemu se nastoji što više ulagati u energetsku obnovu i obnovljive izvore energije. Grad ulaže i velike napore u geotermalne izvore energije, kao i u solarne elektrane koje će se postavljati na 14 javnih zgrada uključujući vrtiće i škole te na Hostel Selce što će doprinijeti još većoj neovisnosti o električnoj energiji. Već sada se radi na novoj pametnoj i ekološkoj javnoj rasvjeti. Po trenutnim procjenama uštede se kreću i do 70% te je situacija koju danas imamo bolje nego u početnim projekcijama pri čemu će građani grada Karlovca imati bolju i kvalitetniju uslugu“, zaključila je zamjenica Fočić.