ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA

U ponedjeljak 3. lipnja zatvoren je javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Na ovogodišnjem natječaju Inkasator Karlovac prijavio je 23 zgrade odnosno 21 plus dva ulaza koje je prijavio drugi upravitelj. Za ovaj natječaj osigurano je 18,3 milijuna eura ukupne vrijednosti dok će sufinanciranje EU iznositi 11, 2 milijuna eura.

Neboder Marina Držića 5 prijavljen je na natječaj iz 2022. godine te se obnavlja putem bespovratnih sredstava EU, na taj način završene su još dvije zgrade Petra Filipca 4 i Hrvatske bratske zajednice 19. U tijeku nam je i obnova nebodera Izidora Kršnjavog 8c, a radovi su u visokoj fazi gotovosti. U rujnu počinjemo s radovima na još jednom neboderu na adresi Domobranska 31, istaknuo je direktor.

Inkasator Karlovac potpisao je dva ugovora za obnovu zgrada oštećenih u potresu za koje je natječaj bio prošle godine, a to su Rakovac 13 i Radoslava Lopašića 6.

Građani ujedno i suvlasnici su sve više svjesni prednosti energetske obnove, zbog zdravijih klimatskih uvjeta, ali i zbog ušteda koje će se ostvariti u sljedećim godinama. Upravo zahvaljujući predstavnicima suvlasnika i suvlasnicima se obnavlja i ovaj neboder. Izvođač radova na neboderu Marina Držića 5 je tvrtka Bišćan, a predstavnik izvođača radova Kristijan Pereško kazao je kako se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Rok za završetak radova je planiran krajem rujna, radimo koliko nam vrijeme i vremenski uvjeti dozvole jer je već do sada izvedeno 40% sveukupno predviđenih radova.

Predstavnik suvlasnika Slobodan Miletić javnosti je predstavio kako je tekao cijeli proces: kada je država predstavila plan izgradnje zgrada s izolacijom, interes i želja bili su sve veći i odlučili smo krenuti putem energetske obnove. Tako smo s vodstvom Inkasatora došli do kvalitetnog rješenja projekta. Stanari su zadovoljni projektom te s dosadašnjom suradnjom s izvođačem i upraviteljem. Trudim se odgovoriti na sva pitanja, a ono što ne znam zovem tehničku službu Inkasatora koja je uvijek na raspolaganju.

 Zamjenica gradonačelnika istaknula je koliko je važno dobro planirati i upravljati ovakvom zgradom te pohvalila predstavnike i Inkasator koji su složili dobru financijsku konstrukciju kako bi bio manji teret na same suvlasnike, jer kako kaže treba voditi računa i o onim suvlasnicima koji imaju manja primanja kako bi što lakše otplatili mjesečni iznos pričuve.

Prema informacijama nadležnog ministarstva u planu je još jedan javni poziv, a dok čekamo objavu novog poziva te rezultate natječaje, jedva čekamo vidjeti obnovljene zgrade na kojima su radovi pri samom kraju.