UZ EU SREDSTVA DO KVALITETNIJEG ŽIVOTA U ZGRADI

Povodom visoke faze izvođenja radova na energetskoj obnovi zgrade Hrvatske Bratske Zajednice 19 danas je održana konferencija za medije.

„Projektom energetske obnove višestambene zgrade bit će provedene građevinske mjere energetske učinkovitosti što će omogućiti prelazak zgrade iz energetskog razreda F u energetski razred B te doprinijeti kvaliteti života i financijskim uštedama vlasnika i korisnika iste. Iako su pojedine zgrade ugovore potpisale i prije, Hrvatska Bratska Zajednica 19 je predvodnik u samom izvođenju radova te isti jako dobro napreduju, sve ostale zgrade će krenuti s izvođenjem radova tijekom narednih mjeseci. Benefiti koje očekujemo nakon energetske obnove se odnose i na samu kvalitetu života tu je također i povećanje vrijednosti nekretnine, ali prije svega i poboljšanje zdravstvenih uvjeta koji će biti znatno kvalitetniji nego što su bili do sada. Ukupna vrijednost ovog projekta je 254.837,19 eura, a bespovratna sredstva iznose 154.071,28 eura. Osim navedenih benefita rezultirat će i smanjenjem troškova potrebnih za održavanje zgrade koje je trenutno skupo, parcijalno i neučinkovito. Promatrajući održivost projektnih rezultata nakon implementacije mjera ista će se osigurati kroz racionalan način korištenja energije od strane korisnika zgrade te povećanjem razine znanja o učinkovitom korištenju resursa i energetskoj učinkovitosti. Provedbom energetske obnove pazit će se na upotrebu nužnog materijala i stvaranje otpada. Sukladno glavnom projektu izvođenje radova je usmjereno na učinkovitu izolaciju zgrade, a naglasak je stavljen na kvalitetu materijala, smanjenje potrošnje energije i ugljičnog otiska. Koriste se materijali koji su u skladu s tehničkim standardom te provjerenog izvora s pripadajućim atestima. Posebna pažnja usmjerena je na propisno skladištenje otpadnog materijala te recikliranje i učinkovito korištenje istog. Uz ovu zgradu, energetske obnove se odvijaju diljem zgrada u gradu što je samo jedan pokazatelj koliko su naši građani svjesni o učincima i važnosti energetske obnove. Upravo uređenjem svojih pročelja poboljšavaju i uljepšavaju vizuru cijeloga našeg grada, ali i time daju jedan veliki doprinos i podršku svom Gradu u svim njegovim investicijama“, istaknula je direktorica Barberić.

„Razlog ulaska u projekt energetske obnove ponajviše je bio radi uštede na grijanju, a potom radi poboljšanja uvjeta života stanara koji su mahom penzioneri“, istaknuo je predstavnik suvlasnika Siniša Bekić.

„Izvođač radova na ovom projektu je Gips – Mont koji već godinama sudjeluje na projektima energetske obnove. Na navedenoj zgradi radi se nova toplinska fasada, energetska obnova i izolacija krova. Na zgradi se izvodi i toplinska izolacija koje dosad uopće nije bilo. Upravo zahvaljujući ovom projektu PVC stolarija bit će izvedena na svim stanovima kao i na zajedničkim prostorijama i stubištu“, zaključio je predstavnik izvođača radova Ervin Beljan.