SVE ŠTO DANAS UČINIMO ZALOG JE ZA BUDUĆE GENERACIJE

U sklopu Šestog Otvorenog dijaloga partnera na temu „Inicijative Obnove zgrada“ u okviru nacionalnog plana oporavka i otpornosti, održanog u ponedjeljak 06.06.2022., tvrtka Inkasator d.o.o., kao najveći upravitelj u Karlovačkoj županiji potpisala je Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Europska unija je globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena. Zgrade su odgovorne za otprilike 40% ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, pokrenulo je 2018. godine održavanje Otvorenog dijaloga partnera i „Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“, čijim potpisivanjem potpisnici simbolično postaju partneri. Uspostavom Otvorenog dijaloga partnera i potpisivanjem Povelje želi se stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine.  Otvoreni dijalozi partnera okupljaju predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija na tematskim radionicama/skupovima koje organizira Ministarstvo. Do sada je održano pet Otvorenih dijaloga partnera sa potpisivanjem Povelje, te je Povelju potpisalo 77 partnera.

Potpisivanjem Povelje, Inkasator d.o.o. postao je jedan od partnera Ministarstvu, obvezujući se pružati potporu i promicati dekarbonizaciju zgrada u svojim daljnjim aktivnostima, gdje god je to moguće.

„Danas smo i formalno postali jedan od partnera u Ministarstva s ciljem postizanja energetskih i klimatskih ciljeva. Proteklih godina napravili smo veliki iskorak u obnovi zgrada, prije svega zahvaljujući suvlasnicima i predstavnicima. No, do same realizacije i pokretanja ovog vala investicija u energetsku obnovu bilo je potrebno provesti niz edukacija kako bi osvijestili suvlasnike o važnosti energetske učinkovitosti  te o prednostima koje donosi energetska obnova, a među kojima su, uz financijsku dimenziju, osobno najvažnije one koje se tiču zdravijih uvjeta života u zgradama. Uz samu energetsku obnovu postoje i druge mjere koje doprinose energetskoj učinkovitosti kao što su: ugradnja mjerila potrošnje energije te korištenje obnovljivih izvora energije. Naš cilj je zadržati ovaj uzlazni trend energetske obnove te dodatno educirati i informirati suvlasnike i potrošače kako bi buduće investicije obuhvatile i ostale mjere kojima ćemo povećati doprinos u ostvarenju Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i transformirati zgrade u energetski visokoučinkovite i dekarbonizirane“, prilikom potpisivanja Povelje rekla je direktorica Barberić.

Sinergija svih dionika presudna je kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi, a sve što danas učinimo zalog je za buduće generacije. „Učinak obnove zgrada i racionalnog korištenja energije postoji. No sinergijom, ujedinjavanjem aktivnosti, podržavanjem investicijskih projekata u području energetske učinkovitosti taj učinak akceleriramo. Mogu zaključiti da ćemo u bližoj budućnosti biti svjedoci zaista zelenog grada, uzimajući u obzir investicije Gradske toplane u sustav grijanja; korištenje geotermalnih izvora u sustavu grijanja, solarne elektrane koje u ovom trenutku radi Grad Karlovac na javnim zgradama te niz drugih mjera i projekata, a koji su dugoročno, energetski održivi. Vjerojatno sve blagodati današnjih ulaganja nećemo uživati, ali pokazujemo odgovornosti i brigu za one koji tek dolaze, a koji imaju isto pravo koristiti sve prirodne resurse koje mi koristimo i uživati svu ljepotu prirode koju smo mi uživali i uživamo“, zaključila je Barberić.