KAKO SI OLAKŠATI PLAĆANJE RAČUNA?

U prethodnoj rubrici pisali smo o usvajanju navike plaćanja računa kao pozitivne prakse koja nam je prvi korak do samostalnosti i usvajanje obveze i odgovornosti. Sada je vrijeme da predstavimo kojim alatima si možemo olakšati plaćanje računa. Većina poslodavaca svoje poslovanje je potpuno digitalizirala, iako je digitalizacija pozitivna poslovna praksa kojom postajemo umreženiji, podaci su lakše dostupni, štedimo papir i čuvamo okoliš, no poneki krajnji korisnici i dalje imaju dozu nepovjerenja. Jednima je online plaćanje prihvatljivo te često i najčešći oblik plaćanja, dok se drugi boje izloženosti na digitalnim platformama da im novac ne nestane. Generacije odrasle u vremenima kada su se evidencija plaćanja, dolazaka na radno mjesto, kupovine namirnica vodile papirom i olovkom, sada se nalaze u situaciji da naučeni i ustaljeni oblik prakse nije poželjan, moderan, a još uz to i sporiji. Nerijetko u provođenju novih praksi izostane proces učenja jednako kako je nužno učiti zaposlenike o uvođenju novih stvari i krajnji korisnici moraju biti educirani kako bismo mogli reći da smo uspješno proveli oblik digitalizacije poslovanja.

Uz razvijanje kulture redovitog plaćanja računa krajnji cilj nam je svima osigurati lakšu dostupnost plaćanja. Većina naših korisnika je u radnom odnosu te ima radno vrijeme kao i mi sami, što otežava plaćanje računa, ne želimo dovesti korisnike u situaciju da moraju uzimati godišnji kako bi platili račun, ili isti podigli ako na vrijeme ne dođe na njihovu adresu. Račune možete primati na tri načina, krenimo redom. Dostava računa putem elektroničke pošte. Zahtjev možete uputiti na reklamacije@inkasator.hr ili na našoj web stranici . Zašto e-mail? Čim se računi obrade onima koji ih primaju e-mailom stižu odmah te ih se može platiti skeniranjem bar koda na uplatnici putem m-bankinga. No, bitno je za napomenuti da ukoliko plaćate m-bankingom banka uzima naknadu, no ta naknada najčešće je oko 30 centi. Drugi način plaćanja je putem aplikacije KEKS Pay, ulaskom u aplikaciju na sučelju vam se pokazuju sve tvrtke koje su svoje usluge ugovorile s KEKS Payom, pronađete svoju županiju, tvrtku te pošaljete zahtjev, ujedno u aplikaciji postoji mogućnost da račune dodatno primate i na e-mail. Pristigli računi se mogu plaćati pojedinačno ili skupno jednim potezom prsta, a potvrde će doći automatski na e-mail. U slučaju da niste sigurni jeste li koji račun preskočili, KEKS Pay ih čuva najmanje dvije godine. Prilikom plaćanja nema naknade, usluga je besplatna, a od nje možete odustati bilo kada. I treći način je putem naše platforme Moj Inkasator, putem koje uz plaćanje računa te uvida u račune i obveze, možete provjeriti stanje zgrade u kojoj živite, skinuti potrebne obrasce i poslati bez da morate osobno dolaziti u poslovnicu, promjene matičnih podataka, možete pratiti svoj predmet te imate uvid u poslovanje tvrtke, financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih dokumenata. Platforma čuva vaše račune unatrag 10 godina.

Zašto online plaćanje? Smanjujemo gužve na blagajni, imamo više slobodnog vremena, čuvamo okoliš i smanjujemo eksploataciju drveća, pridonosimo održivosti. Smanjujemo stres iščekivanja i nervozu, a plaćanje je vidljivo odmah samo nam je potreban Internet.