PLAĆANJE RAČUNA JEDNAKO JE BOLJI OSJEĆAJ

Sigurno si postavljate pitanje kako plaćanje računa može dovesti do boljeg osjećaja, kako nešto gdje dajemo svoj novac može stvoriti bolji osjećaj, opet s druge strane istim novcem kupujemo dugo željene čizme, igricu, idemo na putovanje i to nam stvara osjećaj sreće i zadovoljstva, zašto isto tako nije i s računima? Zašto nam plaćanje računa predstavlja osjećaj stresa, ljutnje i nelagode?

Od malih nogu učeni smo da se režije moraju plaćati, nerijetko čujemo ugasit će nam struju ako ne platimo; režije se moraju plaćati, to je tako; opet režije i onda živi s ostatkom. Već u startu plaćanje računa nameće se kao obveza koja se mora ispuniti, koja nam je mrska, ali je naša obveza, takav pogled na jednu zapravo jednostavnu radnju prenosimo na naše mlađe generacije te već u samom početku plaćanje računa ima negativan predznak, a oni najmlađi preuzimaju obrasce ponašanja starijih. Dolazi li nam vrijeme koja pokazuje da je ipak trenutak za promjenu ustaljene prakse? Probajmo ju zajedno promijeniti.

Nakon što napustimo obiteljsko gnijezdo bilo odlaskom na fakultet, iseljavanjem iz obiteljskog doma suočavamo se s odraslim životom i odgovornostima koje nosi samostalan život. Kakve osobine razvijamo redovitim plaćanjem računa? Stječemo obvezu i odgovornost te počinjemo organizirati život na novi način. Trudimo se od plaće uštedjeti, odvojiti za drva, tehnički pregled auta, već samim organiziranjem počinjemo računati da se uvijek može dogoditi neki nepredviđeni trošak koji će trebati platiti. No, s druge strane zašto plaćanje računa ne gledamo kao osobni razvoj i prvi korak do samostalnosti. Prvo plaćanje računa samostalno u vlastitoj nekretnini označava jedan novi put u životu, donosi sa sobom osjećaj kompletne osobe jer kako si s vlastitim novcem kupujemo ono što želimo istim tim plaćamo i za neke obveze koje nas čine samostalnim, odraslim i stvaraju nam osjećaj odgovornosti. Učimo da naš život i raspolaganje financijama ovisi isključivo o nama i našoj sposobnosti organizacije te već sami postajemo svoji menadžeri. Nema boljeg osjećaja nego kada si svojim radom i prihodom uspijemo priuštiti nešto što smo dugo htjeli, za što smo štedjeli ne zato jer nas materijalne stvari usrećuju, već zato što smo bili ustrajni u svom cilju i disciplinirani, stoga odgovorno plaćanje računa nije samo plaćanje računa već sa sobom nosi i rast i razvoj karakteristika koje dosad nismo ni znali da posjedujemo jer ih nije bilo potrebe koristiti.

Razgovarali smo o ovoj problematici s predstavnicima mlađe i starije generacije. Naši mlađi govornici istaknuli su da je bilo grozno otići iz obiteljskog doma, kada shvatiš da ti je plaća bila dovoljna dok si živio doma, jer nisi morao plaćati i režije i hranu, a kad se odseliš ipak shvatiš da je sad sve na tebi i da ne možeš cijelu plaću potrošit na izlazak ili putovanje, dok režije čekaju plus treba nešto i imati u hladnjaku. No, već prvi prvom plaćanju računa naši govornici rekli su kako je to bio jedan cool osjećaj jer im je ta radnja dala pravi osjećaj samostalnosti, također isprobavali su razne načine plaćanje svaki mjesec ili u jednom mjesecu tri računa, no ipak se pokazalo boljom praksom plaćanje računa svaki mjesec jer si mirniji, znaš otprilike koji iznos ide za režije i već si svaki mjesec s time možeš napraviti financijsku konstrukciju. Naši stariji građani istaknuli su koliki je stres zapravo iščekivanje računa, da do 15. u mjesecu moraš paziti na financije da ne potrošiš onaj iznos koji ide na režije jer to znači sljedeći mjesec duplo plaćanje, a uvijek se stvori neki nepredviđeni trošak. Ujedno primijetili smo da brojni građani nisu sigurni jesu li platili sve ili su neki mjesec preskočili pa smo priupitali naše sugovornike kako oni vode evidenciju plaćanja. Naši stariji sugrađani i dalje koriste papir i olovku te stare kuverte, plaćene račune stavljaju u kuvertu na kojoj piše plaćeno, mlađi ipak više koriste online plaćanja putem m-bankinga, a sve potvrde o plaćanju nalaze se u aplikaciji m-bankinga. Još jedna korisna tehnika je označiti si datum na koji plaćamo režije te da nam se isti ponavlja cijelu godinu, tako da ako i zaboravimo platiti npr.18.-og u mjesecu nam dolazi obavijest plati račune.

Znamo da plaćanje računa nije nešto što nas veseli, no možda ako toj radnji pristupimo kao i svakoj drugoj koju redovito obavljamo unutar svoje rutine, postane zdrava navika. Jednako kao kada kupujemo namirnice, dižemo se ujutro da stignemo na vrijeme na posao, ali i promislimo o njoj kao našem osobnom rastu i razvoju, možda  se ipak to plaćanje računa ne čini toliko mrskim.

U prilogu vam dodajemo infografiku s objašnjenim stavkama na računu Inkasatora.