Nova digitalna platforma Moj Inkasator

Inkasator predstavio digitalnu platformu kojom se pozicionira kao prva tvrtka u javnom vlasništvu koja je svoje poslovanje u potpunosti otvorila građanima.

Informiranje i komunikacija, financijske kartice, digitalni obrasci, upravljanje zgradama i i-Transparentnost moduli su koje potrošači mogu pronaći na ovoj platformi. Svaki od modula pruža potrošačima korisne informacije: status predmeta koji su predali u rješavanje, pregled primljenih računa za komunalne usluge te dali su plaćeni ili ne, digitalne obrasce koje u ovom trenutku najviše koriste te ono specifično pregled trošenja novaca tvrtke do razine računa. „Takova otvorenost ima niz prednosti jer uvid u točne informacije smanjuje dnevne upite, opterećenost službenika i utječe na povjerenje građana. Potaknuti brojnim dnevnim upitima građana o naplati računa, promjeni članova domaćinstva, izdavanju potvrda odlučili smo digitalizirati i automatizirati procese kako bi prije svega građanima omogućili kvalitetniju, dostupniju i učinkovitiju uslugu, a našim radnicima smanjili opterećenost ovim aktivnostima kako bi se mogli usmjeriti na razvojne aktivnosti i poboljšanje kvalitete usluga. Uz informiranje i komunikacije prema potrošačima otišli smo korak dalje. Na platformi smo otvorili modul i- Transparentnost koja prikazuje sve naše rashode koji proizlaze iz poslovanja, do razine računa. Građani i svi korisnici od danas mogu vidjeti svaki zaprimljeni i plaćeni račun te propitkivati i tražiti pojašnjenja. Smatramo da ovim načinom prezentiranja poslovanja postajemo potpuno transparentni i da ćemo otkloniti sve sumnje o trošenju sredstava“, pojasnila je direktorica Barberić.„ Grad Karlovac je jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu Europe koji ima sustav objedinjene naplate, a kojim je otišao zaista daleko. Trenutno taj sustav u Karlovcu obuhvaća 16 naknada. Sve što se krije ispod ove platforme, a to je prije svega konsolidacija svih prikupljenih podataka, je znatno složenije. Radimo za brojne gradove i komunalne tvrtke u Hrvatskoj i ističem da je Inkasator prva javna tvrtka koja izlazi sa i-Transparentnošću“, istaknuo je Marko Ignjatović, direktor Libusoft Cicom d.o.o.„ Strategija pametnog grada postavlja ciljeve koji cijeli gradski sustav obvezuju na primjenu pametnih rješenja. Ovakvi sustavi prije svega trebaju biti na korist građanima kako bi dobili točnu informaciju i alat kako mogu organizirati svoje aktivnosti u kontekstu usluga koje pruža gradski sustav. Svaki građanin bi u bližoj budućnosti trebao imati mogućnost sve svoje upite riješiti iz svoga doma. Otvorenošću i transparentnošću želimo svima približiti na što i kako se troše sredstva te podignuti element povjerenja javnosti. Transparentnost nije samo prikazivanje računa već sigurno, posljedično cijeli sustav dovest na višu razinu, što je ključno,“ zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.

Pristup i-Transparentnosti je omogućen bez registracija. Za ostale module potrebno je ovlaštenje koje se dobiva podnošenjem zahtjeva na reklamacijama kako bi se identificirala osoba i provjerili podaci u sustavu što je ključno radi smanjena rizika zlouporabe podataka. Modul USZ izvješća predstavnici i suvlasnici i dalje mogu koristiti pristupom kroz šifru partnera.

Pristup platformi moguć je putem mrežne stranice www.inkasator.hr klikom na modul Moj Inkasator ili direktno na poveznici Moj Inkasator

Letak