INKASATOR ODRŽAO PRVU RADIONICU O DIGITALNIM ALATIMA ZA UMIROVLJENIKE

U srijedu 13. prosinca u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Inkasator Karlovac održao je prvu radionicu u ciklusu o korištenju digitalnih alata za starije građane. Podsjetimo, Inkasator Karlovac u poslovnim strategijama ima ugrađene ciljeve agende 2030. UN-a koje između ostalog pretpostavljaju i otvaranje mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja svih generacija pa tako i umirovljenika. Radionica je započela otvaranjem elektronske pošte na primjeru gmail-a, ono što nas je posebno iznenadilo da mnogi naši umirovljenici imaju otvorene e-mail adrese i redovito putem njih šalju upite, rezerviraju smještaj i putovanja. Nakon usvajanja znanja o gmail-u , na red su došli komunikacijski alati viber i whatsapp. Svatko od sudionika imao je barem jedan komunikacijski alat već instaliran. Direktorica Inkasatora pokazala je kako se mogu slati fotografije, videi, ali i glasovne poruke. Naši umirovljenici saznali su i kako mogu prevesti tekst koji ne razumiju na viberu te kojim se još alatima mogu služiti dok su u stranoj zemlji kao što je google translate. Najviše im se svidjela mogućnost otvaranja grupnog razgovora gdje svi mogu dobiti informacije iz prve ruke.

Razgovarali smo sa sudionicima radionice. Gospođa Zorica ujedno je i članica Kluba umirovljenika te je za radionicu tamo i saznala. „Iako se služim mobitelom i koristim whatsapp, viber i gmail, čak i račune plaćam, najviše mi se svidjela mogućnost prevođenja na viberu to još nisam znala. Mislim da je radionica bila uspješna jer je bila i za početnike i za one koji ipak nešto znaju, dobili smo jasne upute i puno toga još imamo za usvojiti“, istaknula je Zorica. Na naše pitanje koji je tim Zorica, whatsapp ili viber, presudilo je prevođenje na viberu i lakše slanje fotografija.

Naša druga govornica je Dubravka koja nije članica Kluba, a o radionici saznala je preko kolegice. „Radionica mi se jako svidjela, nešto sam pohvatala, no puno mi još treba. Znam napisati poruku, ali ne znam poslati.“ Kad smo Dubravku pitali koji je ona tim viber ili whatsapp, tu je ipak pobjedu odnio whatsapp.

Iako su naši umirovljenici bili zainteresirani i vrlo aktivno sudjelovali u radionici, tvrtka Inkasator će pripremiti upute i u pisanom obliku sa slikama i koracima u korištenju koji će im služiti kao mali podsjetnik. Radionica je otvorena za sve umirovljenike kako za početnike u korištenju digitalnih alata tako i za one naprednije jer uvijek postoji prostor za učenje i nadogradnju.

U toplom i ugodnom okruženju završili smo radionicu, puno smo se smijali, družili, a puno toga i naučili. No, kakva bi to bila radionica da ju ne obilježimo slikom, ali ne običnom već selfijem.

Ovim putem želimo se zahvaliti i Klubu umirovljenika s kojima smo organizirali ovu aktivnost te koji su podržali našu inicijativu, kao i Gradskoj knjižnici koja nam je osigurala prostor za provođenje ove aktivnosti.