ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENE ZGRADE PETRA FILIPCA 4 UZ SUFINANCIRANJE EU

Diljem grada viđamo zgrade u skelama, a izblijedjele i stare boje fasada napokon nestaju s karlovačkih zgrada te poprimaju nove i vedrije boje.

Inkasator Karlovac upravlja sa najvećim fondom ulaza u gradu, a među njima nalazi se i zgrada Petra Filipca 4 u gradskoj četvrti Gaza. Ova zgrada prijavljena je na projekt energetske obnove sufinancirane od Europske unije kroz mehanizam NextGeneration EU. Zgrada Petra Filipca 4 je trenutno u energetskom razredu E, a nakon obnove koja je pri kraju, prijeći će u energetski razred C. Energetskom obnovom smanjit će se potrošnja energije za grijanje te emisije CO2 u iznosu od 42%. Kako bi se postiglo željeno povećanje toplinske zaštite izvode se radovi obnove vanjske ovojnice što uključuje izolaciju vanjske ovojnice zgrade, izolaciju ravnog krova, zamjenu dijela vanjske stolarije te poda iznad negrijanog prostora. U svakoj energetskoj obnovi želimo postići dva cilja, prvi je financijska ušteda i smanjenje troškova za potrošnju energenata za grijanje i hlađenje. Drugi cilj je kroz uštede otvoriti mogućnosti za dodatnim ulaganjima poput ugradnje fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije i vodomjera jer energetska obnova ne staje samo na obnovi ovojnice i fasade, već je krajnji cilj potpuna energetska neovisnost te održivost i dugovječnost projekta. Obnovom zgrada osim poboljšanja funkcionalnosti građevine i financijskih ušteda budućeg razdoblja, poboljšava se kvaliteta života, smanjuje vlaga, povećavaju zdravstveni uvjeti boravka u zgradi te utječe na zaštitu okoliša i povećava se prilagodba klimatskim promjenama.

Inkasator Karlovac još od 2014. godine provodi edukacije o energetskoj obnovi i važnosti provedbe mjera iste, kvaliteti stanovanja i financijskim uštedama. Nakon obnove, edukacije će se i dalje provoditi kako bi se ostvarila održivost projekta i stvorio prostor za daljnja ulaganja. Zahvaljujući energetskoj obnovi podiže se razina kvalitete i udobnosti življenja te poboljšanje životnih uvjeta trenutnim, ali i novim generacijama kojima ostaje u nasljeđu.

Zgrada Petra Filipca 4 je u visokoj fazi gotovosti te će nakon završetka radova na ovoj lokaciji radovi obnove pročelja i krovišta započeti na zgradi Marina Držića 5 dok su pripremni radovi na zgradi Izidora Kršnjavog 8c započeli.