JOŠ MALO O ENERGETSKOJ OBNOVI

U Karlovcu smo jedan od vodećih upravitelja zgradama te smo u prethodnoj godini obnovili veliki broj zgrada što kroz energetske obnove, obnove zgrada oštećenih u potresu te redovitih radova poput sanacije krovova, izrade toplinske fasade.

U ovom trenutku radimo energetsku obnovu na dva nebodera Izidora Kršnjavog 8c i Marina Držića 5. Obnova ovih nebodera sufinancirana je sredstvima EU putem natječaja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a s veseljem iščekujemo obnovu nebodera u Domobranskoj 31 Karlovčanima poznatija kao zgrada Miloša, istaknula je direktorica Barberić.

Prema informacijama iz nadležnog Ministarstva osigurat će se dodatna sredstva za prošlu alokaciju pri čemu će ući u proces obnove zgrade koje su bile prijavljene, ali nisu ušle u proces alokacije sredstvima EU.  U ovoj kategoriji se nalaze dva nebodera kojima Inkasator upravlja te vjerujemo da će se u dogledno vrijeme donijeti odluka o dodjeli bespovratnih sredstava te krenuti u energetsku obnovu. Ujedno,  prema najavama Vlade u prvom kvartalu tekuće godine očekuje se novi javni poziv, preliminarne aktivnosti na zgradama koje su ostale iz prošle godine su odrađene,  a interes na novim zgradama  u projektiranju je sve veći. U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Vlada je donijela dodatke koji su usvojeni i od strane Europske komisije, a dio modifikacija odnosi se i na obnovu zgrada.  Osigurana su sredstva EU i Fonda za zaštitu okoliša koji će osigurati 80 milijuna eura, što su prihodi od prodaje CO2.

Većina zgrada u Karlovcu građena je 60-ih, 70-ih, ali i 80-ih godina koje ne zadovoljavaju današnje propise. Međutim neke zgrade građene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća imaju bolja svojstva nego one iz 80-ih, no to također ovisi o samom održavanju kroz godine i navikama suvlasnika. Većina suvlasnika se želi uključiti u obnovu te se informira, pronalazi načine financiranja i slično. Pošle godine smo uspjeli ostvariti sufinanciranje energetske obnove na zgradama koje su u zoni zaštite, ali nisu pojedinačna zaštićena kulturna dobra te imaju mogućnost postizanja određene uštede korištenja izolacijskih materijala, to su npr. zgrade oštećene u potresu, a za sad imamo prijavljena tri takva objekta. Za sad znamo da je proveden evaluacijski postupak, kroz mjesec dana donijet će se odluka o dodjeli sredstava, a kroz ovu obnovu suvlasnici će moći ostvariti 85% sufinanciranja jer uz energetsku obnovu, potrebno je provesti i određene potresne mjere i zadovoljiti kriterije postavljene od strane Konzervatorskog odjela u Karlovcu, navela je Barberić.

 

Što se tiče održavanja zgrade, zgrada je vlasništvo suvlasnika kako iznutra tako i izvana. Postoji sustav pričuve koji služi suvlasnicima za održavanje zajedničkih prostorija.  U ovom trenutku još ne postoje zakonske odredbe kojima se regulira odgovornost ukoliko se nekome nešto dogodi, iako osoba koja je pretrpjela štetu može podnijeti privatnu tužbu te se na taj način može ishoditi kazna. U ponedjeljak je u e-savjetovanje pušten prvi Zakon o upravljanju u RH kojim se nastoje definirati odgovornosti i pravila za suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje. E-savjetovanje trajat će 30 dana, a potom ide u zakonsku proceduru.