Za obnovu od potresa Inkasator od Ministarstva povukao 1.015 milijuna kuna

Krajem prosinca bit će dvije godine od potresa čiji je epicentar bio u Sisačko-moslavačkoj županiji, a koji su vrlo jako osjetili i Karlovčani. Uslijed potresa brojne zgrade, javne i privatne pretrpjele su znatna građevinska oštećenja. Rezultate obnove danas je predstavila direktorica Barberić ispred zgrade u ulici Pavla Vitezovića 6.

-Mi smo toga dana primili više od 130 prijava o oštećenjima zgrada u Karlovcu koje su kod nas na upravljanju. Više od 40 zgrada dobilo je naljepnice koje su pokazivale da su oštećenja minimalna i nisu ušle u nekonstrukcijsku obnovu, 86 zgrada je dobilo naljepnice koje su pretpostavile potrebu za hitnim intervencijama, nekonstrukcijskom, ali i konstrukcijskom obnovom, a četiri zgrade su bile s crvenim naljepnicama za koje je u tom trenutku pretpostavljeno da su spremne za rušenje. Od svih prijavljenih, 85 zgrada je krenulo u postupak obnove, a nakon toga je 38 odustalo, što znači da nam je 47 zgrada ušlo u obnovu od potresa. Većina tih zgrada imala je nekonstrukcijsku obnovu koja se odnosila na obnovu dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova. Veći dio zgrada je u ovom trenutku obnovljen i sanacija je završena, ostalo je 12 njih koje su upravo u tijeku obnove, s time da smo tri zgrade prijavili na novi javni poziv Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje s obzirom da su nisu u startu mogle same isfinancirati obnovu. Vjerujem da će i one proći na natječaju i da ćemo ih sljedeće godine obnoviti“, rekla je Barberić.

Šest zgrada je trenutno u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja koje provodi postupak ocjene i nabave, dok su za dvije zgrade stigle odluke o obnovi i stručne službe Ministarstva su na terenu. Inkasator upravlja sa dvije zgrade koje su predviđene za rušenje: Franca Prešerna 7 i Ivana Banjavčića 26. U tijeku su izrade elaborata za ove dvije zgrade i očekuje se mišljenje konzervatora nakon čega se može pristupiti pokretanju postupka za rušenje.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako prije svega treba odati priznanje svim suvlasnicima zgrada koje su povukle sredstva iz Fonda solidarnosti što su uložili vlastita sredstva iz pričuve i na koncu im se to isplatilo jer su dobili i iz tog Fonda.

-Što se tiče Grada Karlovca, mi u smo iz Fonda solidarnosti uspjeli dobili ugovore za pet zgrada gdje su već i nabave pri kraju. Za dvije zgrade na Gazi, odnosno za Malu zgradu gradske uprave nabave su provedene, za ostale tri su u postupku, a to su Kamod, Hrvatski dom i Gradski muzej i očekujemo do kraja godine da ćemo imati i izvođače koji bi onda trebali krenuti s radovima već u siječnju. U međuvremenu, dobili smo i odobrenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja za konstrukcijsku obnovu OŠ Dragojla Jarnević, istaknuo je između ostalog Mandić.

S Ministarstvom prostornog uređenja i graditeljstva su, kako je naveo, u svakodnevnoj komunikaciji vezano za Gajevu 20 koja je i zaštićeno kulturno dobro i izgledno je da će i ona ići u neki oblik obnove “iako je očito da su oštećenja toliko velika da će u jednom dijelu sigurno morati ići i u razgradnju”.

Vezano uz skele po gradu rekao je kako je nadležnost Grada nad imovinom države, a dio skela je na privatnoj imovini.

-Ono što nam u ovom trenutku predstavlja veliki problem je da s privatnim vlasnicima ne možemo pronaći model kako krenuti u obnovu tih zgrada jer su oštećenja ipak velika, odnosno očito je da će kod tih zgrada, prije svega govorim o Baniji, trebati doći do kompletne obnove. Očekujemo i nadamo se da će RH, pogotovo gdje se radi o zaštićenim kulturnim dobrima pokušati pronaći neki model da tim  vlasnicima olakša, poručio je gradonačelnik.

Inkasator je za obnovljene zgrade do sada povukao 1,015 milijuna kuna što je uplaćeno na račune pričuve zgrada.