Udruge educiraju građane i podižu svijest o specifičnim problemima društva

Direktorica Inkasatora, Ivana Fočić i predstavnici udruga civilnog društva, koji su zadovoljili uvjete na provedenom Javnom natječaju i prema prijedlogu Povjerenstva ostvarili mogućnost financiranja prijavljenih projekata, potpisali su Ugovore u poslovnim prostorima tvrtke.
Obzirom na pandemiju, u 2020. godini Javni natječaj za sufinanciranje projekata udruga nije proveden. Kroz ovogodišnji natječaj sufinancirat će se 17 projekata za koje je osigurano 100.000,00 HRK. Uz projekte sportskih udruga sufinanciraju se projekti udruge za potrošače i udruga koje pažnju posvećuju osobama s invaliditetom. Jedan od projekata je „Festival autizma“ Udruge Frendafon kojem je cilj podizanje svijesti u lokalnoj zajednici o specifičnim problemima, komunikaciji, funkcioniranju i pogledu na svijet osobama s autizmom. Kvalitetnom i kontinuiranom edukacijom građana kroz njima zabavne, prihvatljive i razumljive aktivnosti utjecat će se na povećanje svijesti lokalne zajednice o autizmu te s vremenom potaknuti zajednicu na uključivanje osoba s autizmom u društvene aktivnosti i procese.
Osobama s autizmom pridružuju se osobe s invaliditetom i starije osobe kao marginalizirane skupine u društvu. Udruga invalida rada Karlovačke županije svojim projektom, kroz edukativne, informativne i zabavne sadržaje želi povećati društvenu uključivost i kvalitetu života ciljane skupine te im omogućiti usvajanje novih znanja i vještina. Aktivnostima će se na korisnike utjecati kroz povećanje osjećaja samopouzdanja te umanjena osjećaja usamljenosti.
Potrošačka pismenost u Hrvatskoj još uvijek je na niskim razinama što nije neuobičajeno obzirom na učestale izmjene pozitivnih propisa Republike Hrvatske. Udruga za zaštitu potrošača kroz projekt, potrošačima nudi stručnu i savjetodavnu pomoć u njihovim pravima te pripremanju postupaka za ostvarivanje potrošačkih prava. Krajnji cilj projekta je veća razina znanja i širenje znanja u lokalnoj zajednici.

Temeljem provedenog Javnog natječaja u 2021. sufinancira se 17 projekata udruga civilnog društva kroz programska područja:
• Podrška i promicanje sporta (iznos sredstava 65.000,00 HRK),
• Zaštita potrošača (iznos sredstava 10.000,00 HRK) i
• Podrška osobama s invaliditetom (iznos sredstava 25.000,00 HRK).

Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za financiranje projekata udruga u 2019. godini možete pronaći na: REZULTATI JAVNOG NATJEČAJA ZA FINANCIRANJE PROJEKATA UDRUGA 2021. GODINU – Inkasator