KIBERNETIČKA SIGURNOST: TREĆA RADIONICA INKASATORA I KLUBA UMIROVLJENIKA

Inkasator d.o.o kroz svoje poslovne ciljeve i strategije ističe važnim faktorom poslovanja odnose sa zajednicom. Poslovnim aktivnostima trudimo se korisnicima naših usluga olakšati usluge plaćanja i dostave računa, pronaći način u slučaju dugovanja te sve one kojima treba pomoć Inkasator stoji na raspolaganju. Već kroz prethodne dvije radionice u suradnji s našim umirovljenicima trudimo se biti na usluzi te pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Na prvoj radionici naučili smo o korištenju digitalnih alata, dok je druga radionica bila rezervirana za platformu Moj Inkasator. Nakon što smo naše umirovljenike educirali kako se služiti Internetom i digitalnim alatima, na sljedećoj radionici upoznali smo ih s prijetnjama u digitalnom svijetu. Tako smo u petak 23. veljače održali treću radionicu u ciklusu s Klubom umirovljenika na temu kibernetičke sigurnosti. Predavanje za naše umirovljenike održala je PU Karlovačka, odnosno kriminalističko – obavještajni odjel.

Predavanje je bilo koncipirano na način da su predstavljeni primjeri iz prakse, a najaktivniji sudionici dobili su i male poklone. Uz online prijevare, naučili smo na primjerima i one uživo poput besplatnih masaža, lažnih majstora i slično.

Svakako najzanimljivi primjer bio je ljubavna prijevara koja se pokazala najčešćim slučajem kod starijih osoba. Ova prijevara počinje lažnim predstavljanjem na mrežnim stranicama, romantičnim i lijepim ljubavnim porukama kroz koje se stvara povjerenje koje rezultira traženjem broja računa, kartice, a dok to osvijestimo račun nam već bude ispražnjen. U razgovoru s našim umirovljenicima doznali smo da su imali takvih slučajeva, ali da su na vrijeme primijetili prijevaru. Naučili smo i kako kupovati online, na što treba pripaziti, kako prepoznati lažne stranice. Neke od savjeta donosimo u nastavku:

Naša banka nas nikad neće telefonski tražiti da uplaćujemo određeni iznos i svotu. Kontrolni broj kartice je broj koji se nalazi na poleđini ( ima tri znamenke), ne dajemo nikome.

Ako već kupujemo online putem, najsigurnije bi bilo označiti da plaćamo paket pouzećem, no brojne online trgovine to ne dopuštaju. U tom slučaju možemo određeni iznos prebaciti na karticu na kojoj nije naš tekući račun i njome plaćati. U slučaju da i dođe do krađe novca, lakše se nositi s nestalih 20 eura, nego 200 eura ili cjeloživotne ušteđevine.

Kada uvodimo wifi mrežu, najsigurnije je dobivenu lozinku promijeniti i postaviti onu koja nam je lako pamtljiva.

Jako nam je drago vidjeti da su naši umirovljenici imali razna pitanja i primjere, pri čemu ovakve aktivnosti pridonose boljem razumijevanju, uvažavanju i razvijanju odnosa u lokalnoj zajednici te stvaranjem povjerenja prema institucijama.

Zahvaljujemo PU Karlovačkoj koja je podržala našu inicijativu i održala ovo zanimljivo predavanje, vjerujemo da će nakon ove radionice uslijediti i brojne nove suradnje. U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijama i radionicama u suradnji s Klubom umirovljenika, a koja nam je sljedeća tema, nećemo još otkriti. Kao i uvijek dosad želimo se zahvaliti i Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ kojoj se uvijek rado vraćamo.