SUVLASNICI INVESTIRALI 3,3 MIL EURA U OBNOVU I ODRŽAVANJE ZGRADA U 2022. godini

„Inkasator je 2022. godinu pozitivno poslovao. Unatoč povećanju troškova poslovanja koje se odnose prije svega na režije i distribuciju poslovanje je stabilno. Najveći porast bilježimo na potrošnji energije, 52% i distribuciji 25%. Cijene naših usluga nismo korigirali u smislu povećanja već smo povećane rashode anulirali uštedama na drugim rashodovnim pozicijama. Smanjili smo troškove intelektualnih usluga za 37% i reprezentacije za 25% te ostalih troškova koji se odnose na članarine, razne pristojbe za 27%. Proteklih nekoliko godina Inkasator je u monitoringu nezavisne tvrtke Dun & Breadstreet te je ocjenjivan zlatnom bonitetnom ocjenom. Za 2022. godinu primili smo Platinasti bonitet izvrsnosti čime smo svrstani u 1,06% gospodarskih subjekata u Hrvatskoj natprosječne vrijednosti. Ovo poduzetničko priznanje daje nam svojevrsni financijski integritet te nas potiče na daljnje pomicanje granica u kvaliteti i opsegu pruženih usluga“, uvodno je iznijela direktorica Barberić na današnjoj konferenciji za medije te dodala: „Iza financijskih elemenata poslovanja mnogo je rada, suradnje i ulaganja svih dionika poslovnih procesa. Prošlu godinu prije svega obilježio je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu koji smo svi već pomalo nestrpljivo čekali. Zadovoljni smo rezultatom javnog poziva, no još uvijek postoji mogućnost da će on biti i bolji. Našim angažmanom i angažmanom ostalih upravitelja te predstavnika pozicionirali smo naš grad i županiju na prvo mjesto po broju potpisanih ugovora o dodjeli sredstava u Hrvatskoj“.

U upravljanju i dalje je uzlazni trend ulaganja u energetsku obnovu te je prošle godine obnovljeno 20 ulaza vrijednosti 1.486.415,00 eura (11.190.456,99 kn). Suvlasnici su u održavanje zgrada (investicije) u protekloj godini uložili rekordnih 3,3 mil eura (25,1 mil kn). Potresom oštećene zgrade većinom su obnovljene u dijelu gdje su suvlasnici samostalno išli u obnovu te naknadno tražili financijsku pomoć. Manji dio zgrada je u obnovi te one koje čekaju Rješenja Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, a dodatno je Inkasator prijavio 3 zgrade na javni poziv za organiziranu nekonstrukcijsku obnovu kako bi suvlasnicima olakšali samu investiciju.

Što se tiče objedinjene naplate 2022. godinu obilježilo je plasiranje platforme Moj Inkasator i KEKS režija koji se dobro razvijaju. „KEKS režije danas koristi 152 građana, e-dostavu računa 2622, platformu 126 građana. Trend korištenja ovih digitalnih alata je u uzlaznoj putanji te nam je cilj što više potrošača upravo usmjeriti ka njihovom korištenju jer time i nama pomažu u smanjenju troškova poslovanja, a oni uslugu mogu koristiti u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu“, pojasnila je Barberić.

Unatoč povećanju cijena vode koje je bilo sredinom 2022. godine te uvođenju nove naknade tvrtke Čistoća, plaćanje računa je konstantno na visokoj razini i tu su Karlovčani izuzetno odgovorni. Tome u prilog govori smanjene broja ovršnih prijedloga te ukupne vrijednosti ovršnih postupaka.

Za Inkasator 2023. godina započela je uvođenjem nove valute što je proteklo bez većih problema. „Plan za ovu godinu su znatnija ulaganja u informacijski sustav obzirom se broj podataka koje obrađujemo povećao i daljnji je trend povećanja te se zbog obrade povećane količine podataka pojavljuju određeni problemi koji još uvijek ne utječu na kontinuitet poslovnih procesa. No, oni su prepoznati te moramo pristupiti dugotrajnom rješavanju jer i investicijski projekti komunalnih tvrtki za nas predstavljaju povećanje baze podataka kako se povećava broj korisnika pojedinih usluga.

Trenutno smo u provedbi nabava za energetsku obnovu zgrada te očekujemo i raspisivanje novog javnog poziva FZOEU za energetsku obnovu. Cilj nam je svakako poticati daljnja ulaganja u obnovu zgrada pronalazeći nova financijska rješenja za suvlasnike te unaprjeđivati sve procese u objedinjenoj naplati kako bi usluga bila što jednostavnija i dostupnija potrošačima. U ovom trenutku za 2023. godinu imamo ugovoreno 18 projekata koji se odnose na izradu toplinskih ovojnica, modernizaciju dizala, sanaciju krovova i zajedničke stolarije“, zaključila je Barberić.

Inkasator i grad Karlovac ove godine bit će domaćini godišnjeg savjetovanja upravitelja zgradama Hrvatske, a Inkasator nakon pandemije ponovno organizira godišnje savjetovanje predstavnika suvlasnika.