POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

U četvrtak 12. srpnja 2018., u Uredu gradonačelnika potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike u trgovačkom društvu Inkasator d.o.o. Obzirom postojeći Kolektivni ugovor ističe 15. srpnja 2018., povjerenstvo Sindikalne podružnice SSKH Inkasator d.o.o. Karlovac početkom lipnja pokrenulo je pregovore za sklapanje novog Kolektivnog ugovora. U postupku kolektivnog pregovaranja, povjerenstvo podružnice iznijelo je sljedeće zahtjeve prema Upravi:

  1. Povećanje osnovice plaće za 8%,
  2. Dodatak za godišnji odmor (regres) kao sastavni dio Kolektivnog ugovora,
  3. Božićnica kao sastavni dio Kolektivnog ugovora,
  4. Rad subotom 30% dodatak na plaću,
  5. Topli obrok kao stalan dodatak na plaću bez obzira na prisutnost na poslu,
  6. Bolovanje do 42 dana 85% plaće.

Nakon zaprimljenog zahtjeva direktor je dao nalog voditeljima za provjeru pravne osnove zahtjeva te financijske mogućnosti tvrtke za ispunjenje zahtjeva radnika. Po primitku analize i potrebnih informacija, u nastavku pregovora dogovoreno je sljedeće:

  1. Direktor je predložio povećanje osnovice plaće za 5%, a ne 8% kako je traženo obzirom ne postoje financijske mogućnosti za realizaciju istog. Nakon što se županijsko povjerenstvo SSKH očitovalo o prijedlogu povećanja, prihvaćeno je povećanje 5% osnovice plaće.
  2. Prihvaćeni su i prijedlozi o vraćanju naknade za godišnji odmor i božićnice u tekst Kolektivnog ugovora.
  3. Ostali prijedlozi sindikata za sada nisu prihvaćeni jer je Zakonom o radu izrijekom regulirana naknada za topli obrok, a prijedlog za reguliranje rada subotom nije od bitne važnosti za poslovanje tvrtke. Što se tiče zahtjeva u slučaju odsutnosti radnika s posla zbog bolovanja do 42 dana, ostaje postojeće rješenje u Kolektivnom ugovoru: radniku pripada naknada plaće u visini njegove plaće kao da je radio od 1-21 dan 75% plaće, 22-42 dana 85% plaće.

Glavna sindikalan povjerenica SSKH, Vesna Zaborski i direktor Nikola Rogoz potpisali su novi Kolektivni ugovor koji stupa na snagu danas, 13. srpnja 2018. godine, a povećanje osnovice plaće primijenit će se od 01. kolovoza 2018. godine