Međunarodni dan bijelog štapa: Cijelu godinu, a ne samo danas

“Slijepe osobe posebno su osjetljiva i marginalizirana skupina ljudi. Ljudi su to koji teškog srca prihvaćaju pomoć okoline, a većinom nisu u mogućnosti svoja prava ostvariti samostalno, zatvoreni su u svoj mali svijet i nepovjerljivi prema okolini koja je ionako uglavnom ne zainteresirana za njihove probleme. Sagledavši tako poziciju slijepih osoba, jasno je kako su samo svojim udruživanjem i zajedničkim snagama mogli započeti sa stvaranjem društva jednakih mogućnosti za sve. U gradu u kojem je civilno društvo itekako aktivno, mreža udruženja raširena i udruge različitih interesa mnogobrojne, teško se istaknuti, a još teže dugih niz godina biti Udruga koja svojim korisnicima osigurava široki spektar socijalnih usluga, ali prije svega pruža osjećaj sigurnosti i pripadnosti”, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa istaknula je Josipa Stanešić iz Udruge slijepih Karlovačke županije. Predsjednik udruge, Denis Velimirović upozano je prisutne s povjiešću obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa.

Velimirović je ove godine osvojio prvo mjesto u 1. Hrvatskoj pikado ligi za slijepe i slabovidne osobe: “Bila je to još jedna uspješna godina za naše Društvo, nastojat ćemo i dalje marljivo trenirati i vježbati, a rezultati će valjda doći”.

Udruga svoje aktivnosti financira apliciranjem programa i projekata na natječaje raspisane od strane državnih, regionalnih i lokalnih organizacija i ustanova, ali i privatnih subjekata, koji podržavaju rad udruženja civilnog društva, a posebice udruga osoba s invaliditetom. Među njima su:

“Želim dom, a ne Dom-prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi, Ruka koja vodi-asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima, Reci mi kako ti mogu pomoći-pružanje usluga prijevoza i pratnje starijim osobama u svrhu povećanja kvalitete njihova života i prevencije institucionalizacije. Idejne projekte Udruge financijski je podržao Inkasator. U ime tvrtke obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa prisustvovala je Andreja Barberić koja je pozdravila nazočne:  “U ime svih zaposlenika Inkasatora čestitam vam Međunarodni dan bijelog štapa. Ove godine uključili smo se financijski u realizaciju vaših projekata i vjerujem da će se naša suradnja nastaviti. Sigurna sam da postoje aktivnosti i ideje koje možemo podržati aktivnim sudjelovanjem, ne samo financijski. Želja svih nas je da vi svaki dan upozoravate na probleme i prepreke s kojima se susrećete, a ne samo na današnji dan. Na cijelom društvu je da vas čujemo, pomognemo i zajedno savladamo prepreke”.