MARINA DRŽIĆA 5 – BESPOVRATNA SREDSTVA IZ NPOO – „NextGenerationEU“

U sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ Inkasator je prijavio sve zgrade koje su imale spremne projektne prijedloge. Obzirom na uvjete i najbrži prst u predviđenu alokaciju ušlo je 12 projekata koji su prolazili faze ocjenjivanja i provjere. Jedna od zgrada koja je ostvarila sufinanciranje bespovratnim sredstvima je zgrada Marina Držića 5.

Iako je potpisivanje Ugovora formalni postupak, u ponedjeljak je direktorica Barberić održala sastanak sa suvlasnicima zgrade kako bi ih informirala o pristiglom ugovoru, obavezama i koracima koji slijede te financijskoj situaciji i obavezama suvlasnika. „Prije svega čestitam svima vama na upornosti i strpljenju te vam se u ime svih nas zahvaljujem na povjerenju koje ste nam dali. Za nas je, mogu slobodno reći, ovo jedan iznimno važan trenutak jer ste naša prva zgrada koja je ostvarila pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu. Sigurna sam da ćete sljedeće godine u ovo vrijeme uživati benefite truda koji ste uložili“.

Zgrada Marina Držića 5 školski je primjer kvalitetnog funkcioniranja suvlasničke zajednice, dogovora i suradnje. Godinama suvlasnici plaćaju uvećanu pričuvu temeljem koje su akumulirali znatna sredstva, a koja će biti usmjerena u energetsku obnovu uz manji dio kreditnih sredstava. Tijekom godina ulagali su u zajedničke prostorije te mogu služiti kao primjer kako treba izgledati zajednički prostor: oličen, prohodan – bez suvišnih stvari na hodnicima, zajedničke prostorije koriste za spremanje mobilnih prijevoznih sredstava, mini teretana u kojoj se održavaju i sastanci, u konačnici projekt koji će zaokružiti cijelu njihovu priču.

Vrijednost investicije energetske obnove iznosi 5.450.164,64 kn, ostvarena su maksimalna bespovratna sredstva u iznosu od 3.206.875,84 kn. Preostali dio suvlasnici će zatvoriti vlastitim sredstvima pričuve i dijelom iz kreditne linije. Energetskom obnovom ove zgrade postići će se ušteda godišnje primarne energije od 56% te smanjiti emisija CO2 za 63%.